Thursday, May 12, 2016

133/366 : "Komunikasi Bukan Satu Halangan Lagi Untuk Berhubung"



Assalamualaikum dan hello kepada uolls semua . Hari ini sebenarnya aku ketandusan idea .Fulamak , ayat aku ketandusan gituw . Hahahaa .Dan akhirnya aku terjumpa satu topik ini yang aku rasa nak share dekat korang .

Jujurnya , sekarang ini kalau orang kata , ada masalah dalam berkomunikasi sila cakap kuat kuat "Hello , kau duduk zaman batu ke apa?" . Aku tertarik dengan isu komunikasi ini bila aku tengok ada satu youtubers yang mana dalam vlog dia tentang bertanya soalan kepada couple ini . Dan salah satu soalan ialah "How you guys communicate?" . Sebab couple itu duduk jauh . Hhahaha .

The answer is "Sekarang banyak dah social media yang boleh connect to each other kot . Whatsapp , Twitter , Facebook , dan blaa blaaa " . So , no point kalau orang cakap its a barrier for us to communicate each other .

In fact that , nowadays meeting dekat office pun dah pakai skype , webinar , online conference . Lagipun , kemudahan ini semuanya kan dapat memudahkan dan cepat kan proses komunikasi itu . At this point , teknologi make us walk fast forward .

Cuma jangan salah guna je lah kan . Contoh paling dekat dengan kita . Social media BLOG . Dan orang salah guna dengan sebarkan aib dan cerita entah apa apa dekat blog dia . So , use this platform wisely ! .

3 comments:

Azura Aziz said...

tq singgah dan komen di blog kak Alycia ;)

yanie yusuf said...

Social media ni bagus jika digunakan sebaik mungkin tapi ada juga yg salah gunakan..huhuh

sheAYANG said...

Blogger2 yang berhemah macam kita ni akan salurkan berita yang baik2 n sahih je. InshaAllah.