Monday, May 7, 2018

JOM MAKAN BESAR DI SDS CAFE


Bila bercakap tentang makan, paling nikmat pada aku ialah bila dapat makan beramai-ramai secara santai dan yang selalu menjadi pilihan aku semestinya yang ada set. Kenapa?


Sebab kebanyakkannya yang ber set ini selalunya akan lebih jimat dan senang kata “kira sekaligus lah senang”. Mana-mana je restoran atau kedai makan yang aku pergi pasti aku akan tengok menu yang ber set atau hidangan untuk ramai orang.


Antara sebabnya ialah majoriti yang ada didalam set itu ialah hasil campur hidangan satu satu menu. Ingat formula kita tadi “kira sekaligus”. hahahhaa. Bila kita order set, kita dapat rasa hampir semua yg ada di menu. Jadi tak payah la nak order satu-satu.



Bukan itu sahaja, aku paling suka bila makan ber set ini kita akan “makan rebut-rebut”. hahahhaa. Itu lah yang lagi bertambah meriah. Kita nak itu kena rebut dengan partner kita, kita tak makan ini tapi partner kita makan. That the beauty of makanan yang ber set ini.


Sesuai dengan bulan Ramadhan kita sangat digalakkan untuk berkongsi rezeki. Jadi, kongsi kan rezeki anda bersama yang tersayang dengan menikmati set ramadhan dari SDS ini .

Peminat seafood jangan risau allergik sebab set dari SDS ini sangatlah kena dengan tekak kita yang tengah lapar. Ditambah pula dengan air minuman dia. Peh, memang sedap yang teramat. Untuk set ini, akan ada di SDS pada 1 May sehingga 17 June 2018. Hidangan ini juga sesuai dimakan untuk dua orang , empat orang , dan enam orang.

Bersempena dengan Parent's Day iaitu sambutan hari ibu pada 13 Mei dan 17 Jun sambutan hari bapa , maka SDS la pilihan yang tepat untuk meraikan mereka. Makan besar la terus kan. Harga pun tak ada la mahal sangat.




Thursday, May 3, 2018

RINDU SEORANG SAHABAT


DEKAT LIBRARY KONON BUAT ASSIGNMENT , SEM1 UITM KEDAH
Perempuan, dia mesti ada seorang kawan lelaki yang dia akan tell everything like apa yg kau tak puas hati, apa masalah kau, taste lelaki idaman kau, crush kau. Literally EVERYTHING.

And, He is. Mula-mula masa dekat Merbok, aku panggil dia abang. Dia panggil aku adik. Sebab aku memang anggap dia macam abang aku sendiri. Tapi, sebab member kan so kitorang ber-aku/kau jela. But, dia selalu gelar diri dia "Abang Jemah". hahahhaa. Kitorang start kenal masa nak buat group assigment. Mula-mula, nampak dia ni diam je. Dia selesa ke tak dengan group puaka aku ni.😜Yela, first time ajak keluar konon nak buat assignment, sewa kereta depan Uitm pastu sebenarnya pergi melagha dan buka puasa dia tekezut nampak aku makan laju tahap pelahap gila. Sampai dia cop aku "jangan sampai bagi ain lapar, kalau dia tengah lapar laju gila dia makan"πŸ˜…

GENG BUDAK SENGET , JAMUAN RAYA SEM1

Dia lah yang selalu tanya "weh jom abc","jom makan","kau tengah buat apa?","lepak jom","kau ok ke?". Like dia lah yang selalu mesej aku. Random text. Sampai ada ketika aku gaduh dengan dia dekat seminggu lebih kot aku mogok tak reply mesej, tak angkat call, ignore pm fb and dalam kelas aku buat-buat tak nampak. (sumpah kelakar time tu sampai dia mesej "Ain sampai bila kau nak macam gini? weh aku tak boleh lah weh macam gini"). Dan aku pernah terasa bila dia pindah kelas lain. Yela, dia dah muak kawan dengan aku kot waktu tu. Aku selalu cakap dekat dia "kau tak payah nak ego sangat dengan aku". Hahahhaa.

MASA NI TENGAH DRAMA KES NAK LEPAK MANA KOT
Semua pasal aku dia banyak tau. Senang cakap cerita aku dekat Merbok tu dalam poket dia la. Dia ni geng lepak, geng karoks, geng budak senget, geng jemah, geng assignment, geng balik cuti sem North-South journey(aku pernah blog tentang journey ni), GENG semuanya lah kot. Campak kat dia seorang.

Sampailah bila aku dapt whatsapp dari dia."Aku rasa aku rindu kedah. K Bye"πŸ˜ͺ.Sumpah, hati aku rasa tak sedap gila (Aku tau consequence sepanjang dia sakit sampai koma) But lets just not talk to the public. Dan..lepastu dia koma. Sepanjang koma tu, boleh dikatakan aku nangis je,sampai terdetik niat dekat hati "Halim, kalau kau dah sedar aku sanggup teman hang pi Kedah"

DIA SELALU JADI DRIVER KITORANG. HAHAHA.

Dan...Dia meninggal. Sumpah, aku HILANG. Aku macam LOST gila. SAKIT sangat rasanya bila kau hilang orang yang kau sayang. Sakit dia macam aku hilang arwah ibu aku masa 17 Nov 2013.

Tapi, ALLAH tu bagi satu rasa berlapang dada dengan semua ni. Its a wake up call for me to be more independent. Yang mana at the end of the day, Kau kena balik semula PadaNya.Yang Maha Pencipta.

LAST GROUP ASSIGNMENT DENGAN DIA.
Aku dah tak ada dah seorang sahabat yang selalu mesej aku macam dia. DAH TAKDE. Aku SENYAP masa dia baru meninggal. Fuh, berat gila dugaan ni. Sumpah aku rasa macam SPEECHLESS. Lepas ni, aku dah tak ada geng Februari, dah tak ada nak wish birthday selang 3 hari pastu birthday aku. ITS ALL GONE.

Dan hari ni, sebak rindu pada dia datang pula. Aku cari gambar-gambar kau beb, aku nyanyi lagu favourite kau, aku tengok balik Facebook komen-komen kau, dan Facebook kau sekarang dah ada "Remembering". Aku bersyukur. Masa aku dekat Merbok, Allah bagi aku seorang sahabat yang sangat baik. Dia bagi kawan lelaki yang boleh faham aku sebab aku ni jenis boyish teruk. Mesti nak kena ade geng lelaki sebab adik-beradik aku semua lelaki. Skala perangai gegurl aku mungkin hanya 4/10 je. hahahhaa.

GENG GROUP BAHASA JEPUN MENANG NO1 COMPETITION

Dan Dia ambil kau hilangkan dari dunia ni. Terima kasih Allah sebab bagi aku nikmat ini. Best weh ada seorang kawan lelaki yang boleh kau all out everything. Aku rasa cukup almost 7 tahun nikmat tuh aku rasa.

LAST KITORANG JEJAK KE KEDAH WEDDING AYANG , 2015

Semoga kau terus bahagia dan sentiasa dipelihara olehNya.
Al-Fatihah & Semoga kite bertemu di Syurga.
Abdul Halim Asmawi Bin Zakaria
5 Februari 1990-10 Mei 2017

Wednesday, May 2, 2018

BUFFET RAMADHAN 2018 : WARNA WARNI AT THE RILEK CAFE SWISS INN HOTEL JOHOR BAHRU

selamat datang ke The Rilek Cafe
Bersesuaian dengan konsepnya yang warna-warni , The Rilek Cafe Hotel Swiss Inn Johor Bahru adalah satu pilihan yang tepat kepada mereka yang sukakan konsep chill , santai dan modern entertainment. Melangkah masuk di hotel ini saja korang dah boleh feel young gituw. Apa taknya, di pintu masuk lobby je korang dah nampak ruang lepak chill dan santai sangat lah sesuai kepada mereka yang sukakan konsep santai-santai. Yela, kebanyakkannya yang datang check in hotel kan nak rehat-rehat dari penat. 



Bersama JDT Blogger
Alhamdulilah, pada 26 April 2018 Ain dan team JDT Blogger telah dijemput untuk ke preview sempena buffet ramadhan. Masuk-masuk je dah dijamu dengan keropok dan air. Rasa macam sangat teruja. By the way , untuk ramadhan buffet akan diadakan di tingkat 2 iaitu The Rilek Cafe yang mana kalau dari lobby utama tu korang naik tangga tapi nak naik lift pon boleh. Hahaha. 












Boleh dikatakan tumpuan utama aku bila masuk je ialah melihat makanan-makanan yang ringan seperti jeruk , buah-buahan dan dessert, otak-otak dan cempedak goreng, keladi goreng dan keledek goreng. Jangan lupa cicah sambal kicap yer. Sumpah sedap teruk! Biasa la kalau mula-mula berbuka kan kita suka ambil makanan yang ringan-ringan dulu . So , cadangan Ain korang makan ambil dulu yang ringan-ringan ini.







Seterusnya, korang yang minat dengan makanan yang berat-berat boleh terus je straight sampai nampak kambing. Haa, sederet itu semuanya makanan berat-berat macam nasi dan lauk-lauk. Tak lupa juga ada mee goreng , laksa johor dan spageti carbonara dan bolognese uolls. 








Specialnya kalau korang berhajat untuk stay dekat hotel Swiss Inn ni juga akan menyediakan sahur pada jam 4:30 pagi. Jadi apa tunggu lagi, tempah sekarang di Swiss Inn Johor Bahru . Jangan risau, lokasi hotel ini memang betul-betul terletak di Bandaraya Johor Bahru. Ain juga nak ucapkan terima kasih serta rasa tabik hormat kepada semua team kerana layanannya dari masuk hotel sampai keluar hotel adalah sangat terbaik.










THE RILEK CAFE SWISS-INN HOTEL JOHOR BAHRU
Lot 512, Mohd Mufti, Jalan Syed Mohamed Mufti, Bandar Johor Bahru, 80000 Johor Bahru, Johor
07-218 3333 or email at info@sijb.swissgarden.com